BTH lär poliser jaga brott på nätet

Blekinge Tekniska Högskola ska lära poliser att bedriva spaning på internet. Bland annat ska man lära sig var och hur man hittar information som skulle kunna förebygga brott.

Kriminalinspektör Björn Andersson, som redan idag letar information på internet, är en av grundarna av utbildningen. Han tycker att det är glädjande att det blir fler poliser med samma arbetsområde som han själv.

Anders Carlsson, som är adjunkt på BTH, säger att utbildningen är ett gott betyg till högskolans tidigare arbete på området IT-säkerhet.

När poliserna är utbildade ska dom inte jobba med typiska internetbrott som fildelning, hacking och så vidare. Istället handlar det om att genom letande hitta information som kan tyda på att ett brott är på gång.

Exempelvis skolskjutningen i Finland, där en filmsekvens som larmade om vad som var på gång fanns på nätet. Eller trakasserierna på internetsidor mot familjen norr om Rödeby som ledde till att en 15-årig pojke sköts ihjäl.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista