JK kritiserar Blekingepolisen

Justitiekanslern, JK, uttalar kritik mot polisen i Blekinge för myndighetens handläggning av ärenden rörande tryckfrihetsbrott.
I september 2000 grep fyra polismän i Blekinge en person misstänkt för tryckfrihetsbrottet, hets mot folkgrupp, för att han spred klistermärken med nazistiska budskap. Polisen beslagtog även klistermärkena. Det är bara JK som får inleda förundersökning och besluta om beslag i tryckfrihetsmål. Men det kände polismännen inte till. Fått kritik förut Tidigare har även Rikspolisstyrelsen kritiserat Blekingepolisen för att den är för dåligt insatt i hur lagstiftningen kring tryckfrihetsbrott fungerar. Nu riktar alltså även JK kritik mot Blekingepolisen men vidtar inga ytterligare åtgärder eftersom personalen sedemera har utbildats för att kunna hantera tryckfrihetsbrott på rätt sätt. Utbildning av personal -Efter kritiken från Rikspolisstyrelsen har vi utbildat all personal som berörs av den här typen av ärenden. Och i framtiden kommer vi inte att begå samma typ av misstag, säger länspolismästaren i Blekinge, Madeleine Jufors, till Sveriges Radio Blekinge.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".