Läcka är sedan länge offentlig

Justitiekanslern, JK, får problem att utreda om någon myndighet har läckt hemliga uppgifter om den skottskadade 17-åringen från Rödeby. Uppgifterna är sedan ett år tillbaka nämligen helt offentliga på två andra myndigheter.

JK startade en utredning efter det att pappan till 17-åringen reagerat på en artikel i Blekinge läns tidning.

I artikeln beskrivs 17-åringens liv ingående och pappan menar att socialförvaltningens hårt sekretessbelagda uppgifter måste ha läckt ut.

Utredning av flera myndigheter
Justitiekanslern håller med pappan och har beslutat att utreda om socialförvaltningen eller någon annan myndighet har brutit mot tystnadsplikten.

Men justitiekanslern lär få problem att bevisa något brott eftersom rapporten är offentlig hos andra myndigheter.

Offentligt hos tingsrätten
Utredningen om pojken skickades nämligen till både åklagarmyndigheten och till tingsrätten i Blekinge, där samma uppgifter är helt offentliga.

Socialchef Göran Bohman i Karlskrona är övertygad om att socialförvaltningen inte har lämnat ut några hemliga uppgifter.

– Jag har inte varit orolig för att några uppgifter skulle ha kommit från oss, men bara att misstanken finns är obehagligt för oss, säger han.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista