Besvikelse över svensk väntan

Beskedet att Sverige väntar med att erkänna Kosovo som egen nation dämpar den glädje som många kosovoalbaner kände efter söndagens självständighets förklaring.

På söndagen förklarade sig Kosovo självständigt, vilket framkallade glädje både i Kosovo, i Blekinge och i resten av världen hos kosovoalbander som firade självständigheten.

Sverige avvaktar
Smolket i glädjebägaren kom under måndagen när några länder vägrar erkänna Kosovo som självständigt och där Sverige vill avvakta med att lämna ett besked hur man ställer sig.

– Det är viktigt att Sverige nu erkänner Kosovo, säger Rizah Sheqiri, kosovoalban som bor i Karlskrona.

Det är en något grumlad glädje bland kosovoalbanerna dagen efter den stora dagen, då självständigheten förkunnades.

Ryssland och Serbien vägrar erkänna Kosovo som självständigt och i Sverige har utrikesminister Carl Bildt (m) deklarerat att inget besked kommer förrän efter utrikesnämnden har haft sitt möte den fjärde mars.

Viktigt med snabba bud
Enligt Rizah Sheqiri är det viktigt att de länder som avvaktar, däribland Sverige, snabbt tar ställning i frågan om Kosovos självständighet.

– Det är oerhört betydelsefullt att länderna nu sluter upp kring Kosovo som självständig stat, säger han.

Rizah Sheqiris tankar under måndagen, knappt ett dygn efter att Kosovo förklarades självständigt, går till de landsmän som inte fick uppleva den historiska söndagen den 17 februari 2008.

– Jag tänker på alla de som torterats, som dödats under kriget och som nu ligger i massgravar, säger han.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se