Blev chockad över Castros avgång

Att Kubas ledare Fidel Castro avgick på tisdagen har diskuterats i hela världen och så också i Blekinge. Åsikterna om honom skiljer sig mycket åt.

På tisdagen meddelade Kubas ledare Fidel Castro, som är över 80 år, att han avgår från sin post.

Styrt i nästan 50 år
Castro har styrt i Kuba ända sedan han vann revolutionen 1959. Han har alltså i snart 50 år varit president och överbefälhavare.

Tre fjärdedelar av Kubas befolkning har levt sina liv under Castros styre. Det har även 39-årige ingenjören Carlos Lazo som nu bor i Karlskrona.

– Det var faktiskt en liten chock att han avgår, säger han.

Blev hjärntvättad
Som 17-åring reste Carlos Lazo till Ryssland för att studera och flyttade sen aldrig tillbaka till Kuba. Utlandsresan gav honom perspektiv.

– När jag bodde på Kuba var jag hjärntvättad. Vi trodde att vi levde i ett paradis. Att se det från en annan vinkel fick mig att inse att det bara var en dröm, säger Carlos Lazo.

Åsikterna om Fidel Castro går i sär. Är han en diktator eller en frihetskämpe?

Många har lidit
Carlos Lazo anser att han är en diktator eftersom han har missbrukat sin makt och att många Kubaner har lidit under hans ledning.

Lars Jeppsson leder kommunispartiet i Karlshamn och han tycker tvärtom att Castro snarare är en frihetskämpe.

– Han har väl gjort en insats som är värd att hedra och det är nog ingen som klandrar honom för att han slutar. Politiken står nog fast ändå, säger Lars Jeppsson.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se