Lärare slog elev med bandyklubba

En 46-årig gymnasielärare åtalas misstänkt för att ha misshandlat en elev med en bandyklubba, utdelat ett knytnävsslag och uttalat dödshot mot eleven.

Det var den 19 december ifjol som lärare och elever på Thörnströmska gymnaiset i Karlskrona möttes i en innebandymatch.

Några minuter in i matchen uppstod en situation melllan eleven och den nu åtalade läraren.

Eleven tacklade läraren
I en närkamp vid sarghörnet uppstod tumult i samband med en hård tackling, efter tacklingen ska läraren, enligt stämningsansökan, vänt sig om och slagit sin innebandyklubba i ryggen på eleven.

Av slaget med klubban uppstod, enligt de läkarintyg som ryms inom stämningsansökan, rodnad och svullnad.

Efter matchen började läraren och eleven att munguggas och enligt stämningsansökan ska läraren då mottat ett slag med knuten näve mot eleven.

Skulle slå ihjäl honom
Eleven hann väja för slaget och träffades bara lätt på ena kinden. I samband med detta ska läraren ha sagt att han skulle slå ihjäl eleven.

Spelare från lagen kunde skilja de båda åt efter dispyten och det var först en stund senare efter en kontakt med skolsystern på skolan som eleven polisanmälde händelsen.

Läraren nekar till att ha misshandlat och hotat eleven till livet. Han säger i förhör att han medger att han varit hård i en närkamp, men att han efter matchen bara försökte värja sig och då stötte undan eleven med en fösning med öppen hand.

Läraren stängdes av
Skolan stängde omedelbart av läraren från sin tjänst och Karlskrona kommun inledde en process med läraren fackförbund, där man vill avskeda honom.

Karlskrona Kommuns förhandlingschef, Lars Svensson, säger att man i inledningsskedet inriktade sig på att få läraren avskedad, men att man inte nådde ända fram i förhandlingarna och att disciplinpåföljden för läraren blev istället en skriftlig varning.

– Påföljden kommer att ligga fast oavsett om det blir en fällande dom i tingsrätten eller inte, säger Lars Svensson.

Kräver skadestånd
Läraren kan inom kort återgå till sin tjänst, då den avstängning som utfärdats enbart gällde under den tid som parterna förhandlade.

Eleven som uppger att han blivit misshandlad och hotad till livet kräver 5 000 kronor i skadestånd.

Den åtalade läraren bestrider skadeståndskravet i sin helhet.

Det är oklart när rättegången mot läraren kommer att hållas i Blekinge tingsrätt.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".