Skadegörelsen ökar i Blekinge

Antalet anmälningar när det gäller skadegörelse ökar i Blekinge. Enligt polisen anmäldes förra året hela 2080 fall, en ökning med 15 procent.

Mats Trullson är närpolischef och han säger att det kan finnas flera olika anledningar till att anmälningarna har ökat, till exempel att polisen varit mer aktiv eller att vandaliseringen har ökat.

– Skadegörelse är som många andra brott svårutredda om det inte finns något vittne, någon som kan peka ut dem som har utfört skadegörelsen, säger Mats Trullson.

Besvärligt att utreda
Han säger att det är ett brott som ofta begås på kvällar och på platser där inte så många personer befinner sig, och då kan det vara besvärligt att utreda den här sortens fall.

Enligt Mats Trullson är det vanligast att busskurer och skolor  utsätts för vandalisering.

Tre kvällar i rad
På Bokelundsskolan i Sölvesborg arbetar vaktmästaren Olle Olsson. Han berättar att skolan blivit utsatt för skadegörelse hela tre kvällar i rad, och att han börjar tröttna på krossade fönsterrutor.

– Det är varken kul för mig som vaktmästare eller för skattebetalarna, det blir som att slänga pengarna i sjön. Det hela är ledsamt, säger Olle Olsson.

Sofie Petersson
sofie.petersson@sr.se