Det går allt fortare på länets vägar.

Fler och fler fortkörare åker fast

Allt fler bilister som stoppas av polisen i Blekinge döms att betala böter eller blir av med körkortet för att ha kört för fort.

Förra året var det 3 600 personer som fick böter eller blev av med körkortet för att ha kört för fort. Det kan jämföras med 2 300 fortkörare för fem år sedan.

Flera orsaker till ökningen
Ökad stress och bättre bilar ser Blekingepolisen som tänkbara orsaker till att hastighetsöverträdelserna blir fler. För antalet poliskontroller har inte blivit fler.

– Vi har ungefär samma arbete som tidigare år och samma antal kontroller, säger Ulf Fridvall som är kommissarie på Blekingepolisens trafikavdelning.

Svårt att komma tillrätta med
Att få bukt med de höga hastigheterna är inte lätt. Det är kontroller på vägarna så gott som varje dag och Ulf Fridvall tycker att polisen lägger ner mycket jobb på att informera om följderna av att köra för fort. Ändå blir antalet fortkörare fler för varje år.

Inte ens de kraftigt höjda bötesbeloppen för två år sedan fick någon bestående effekt.

– Det märktes de närmaste månaderna efter höjningen, men sedan har stressen tagit över och man körde likadant som tidigare, säger Ulf Fridvall.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".