Digital karta ska minska skadegörelsen

Skadegörelsen i Blekinge kostar flera miljoner kronor om året men mörkersiffrorna är stora. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Blekinge gjort.

Flera kommuner uppger att det är svårt att få en bra helhetsbild men totalt handlar det om minst fyra miljoner kronor.

Digital karta
För att få bättre koll på var det sker mest skadegörelse och hur mycket den egentligen kostar har Karlskrona kommun planer på att införa ett nytt system. En digital karta där man kan klicka på olika byggnader och se hur mycket skadegörelse de haft och hur mycket sabotaget kostar.

– Det blir mer överskådligt och så blir det ju lite roligare att titta på en karta än att se en massa tabeller, säger Jan Johansson, risksamordnare vid Karlskrona kommun.

Rätt åtgärder snabbare
Enligt Jan Johansson kan det så kallade GIS-systemet (geografiskt informationssystem) leda till att det blir lättare att veta var de värsta problemen finns och då kan kommunen sätta in rätt åtgärder snabbare.

Det kan exempelvis handla om att informera dem som saboterar om hur mycket skadegörelsen kostar och vad man kan göra med pengarna istället. Det kan även handla om rent tekniska lösningar som bland annat att sätta in krossäkra fönster eller att installera övervakningskameror.

– Skadegörelsen ska bekämpas och ligga på en så låg nivå som möjligt, säger Jan Johansson.

Sofie Petersson
sofie.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista