Oenighet bland landstingspolitikerna

Landstingspolitikerna är långt i från överens om det besparingsförslag som Blekingesjukhusets ledning har presenterat. Under tisdagen tog landstingets politiker del av detaljerna kring sparförslaget på 60 miljoner kronor.
Landstinget i Blekinge dras allså med ett budgetunderskott och tvingas spara 60 miljoner kronor. Det ska ske i etapper till och med är 2004. Det här året ska 18 miljoner sparas. Tre avdelningar i Karlshamn försvinner Det är på den köpta vården, alltså vård som de som bor i Blekinge får på sjukhus utanför länet, som det ska gå att spara mest pengar enligt sjukhusledningens förslag. Det ska ske genom att bland annat korta vårdköerna i Blekinge. Om sjukhusledningens förslag går igenom innebär det bland annat att man stänger en medicinavdelning i Karlskrona, liksom utbildningsavdelningen KUBA i Karlshamn. Även familje-BB i Karlshamn läggs ner. Den gemensamma öron, näsa och halsavdelningen i Karlskrona, som även den varit uppe för diskussion, kommer enligt förslaget inte att läggas ned. Däremot ska avdelningen hållas öppen 5 dagar i veckan. Idag hålls avdelningen öppen alla dagar i veckan. Inga konsekvenser av besparingar Det är inte bara den politiska oppositionen i landstinget som är tveksam till sparförslagen. Tidigare har vänsterpartiets Bertil Måbrink sagt att han inte vill se en stängning av familje-BB i Karlshamn. De båda socialdemokratiska landstingsråden tycker däremot att sjukhusledningens sparförslag är bra. -Förslaget är väl genomarbetat och bra förankrat i verksamheten, säger Bernth Johnsson. Och enligt Marie Sällström kommer besparingarna inte att leda till några negativa konsekvenser för vården. De politiska partierna har fram tills 25 mars på sig att diskutera sparförslagen och 28 april ska ett slutgiltigt beslut tas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".