Lammkött är populärt, inte minst nu till påsk.

Många vill ha lammkött på påskbordet

Efterfrågan på lammkött ökar kraftigt och i påsktider är det särskilt svårt att få tag i svenskt lamm i butikerna.

Det lammkött som fåruppfödaren Christer Larsson i Runsten på Öland levererar till de lokala matbutikerna tar slut så snart det hamnat i kyldisken.

I höstas tog Christer Larsson beslutet att sälja sina mjölkkor och satsa fullt ut på lammproduktion.

– Det är en väldig efterfrågan. Alla vill ha lamm till påsk, säger han. 

Han har en relativt stor produktion och skickar cirka 350 lamm till slakt varje år. Och det är nu han får bäst betalt för köttet. Inför påsken betalar slakterierna nästan dubbla kilopriset för att kunna möta konsumenternas ökade efterfrågan.

Svenskarna äter nu drygt ett kilo lammkött per person och år. Men bara 40 procent av det som säljs är producerat i Sverige, resten är importerat, främst från Nya Zeeland.

Christer Larsson ser därför ljust på framtiden med goda möjligheter att öka produktionen.

Filip Lendahls
filip.lendahls@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista