Tjuvfiskare tagna på bar gärning

På mindre en ett dygn fångade Kustbevakningen in två lettiska fiskefartyg som låg och tjuvfiskade vid Midsjöbankarna sydost om Karlskrona.
Det ena av fartygen hade fångat sex ton torsk under fyra dagar. Båten bordades natten till tisdag när det var på väg ur den svenska fiskezonen. Enligt Mats Nilsson, vakthavande befäl på Kustbevakningens ledningscentral, trodde man att det fanns en licens för fartyget. Efter att åklagaren bötfällt skepparen med 30 dagsböter släpptes båten iväg. Den andra fiskebåten bordades på tisdagseftermiddagen då de precis inlett sitt nätfiske. Fartyget, också det med sex lettiska fiskare, ledsagades av en Kustbevakningsbåt in till Karlskrona under kvällen. Under dagen ska åklagaren inleda förundersökning mot skepparen på båten. De två tjuvfiskande fartygen upptäcktes i båda fallen av Kustbevakningens spaningsflyg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".