Bo01 föremål för rättegång

Under onsdagen inleds rättegången i Malmö tingsrätt mot Bo01s gamla styrelse som är åtalade för bokföringsbrott. Bland styrelseledamöterna finns bland annat Gösta Blücher från Karlskrona, som vid tidpunkten var Boverkets generaldirektör.
Åtalet för gäller ledningens arbete under tiden januari till augusti år 2000. Bristfällig bokföring Förutom Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu och Gösta Blücher åtalas också den tredje styrelseledamoten vid tidpunkten Lars Holmkvist samt bomässans förste vd Tommy Hedlund och Carl Ove Helgertz, som var vice vd och ekonomichef i bolaget. Enligt åtalet har man bokfört ett antal transaktioner på ett bristfälligt eller rent av felaktigt sätt. När Bo01 AB startade tog man över tillgångar på över 80 miljoner och nästan lika stora skulder från ett annat bolag, Svenska Boprojekt AB. Det här bokfördes först i maj 2000, men enligt åklagaren skedde övertagandet redan i januari. Även ett miljonlån från Malmö stad har bokförts månader för sent och då med bristfälligt underlag och dessutom pekar åklagaren på andra transaktioner mellan bolagen som inte redovisats korrekt. Omfattande utredning Åklagaren anser att Blücher, Reepalu och Holmkvist i sin egenskap av styrelseledamöter inte sett till att företaget haft en tillfredsställande bokföringsorganisation. Man kontrollerade inte heller hur den fungerade trots att den ekonomiska rapportering inte genomfördes i enlighet med vad styrelsen beslutet. När det gäller vd Tommy Hedlund anser åklagaren att han åsidosatt sin skyldighet att ansvara för bolaget bokföring. Detsamma gäller den dåvarande vice vdn och ekonlmichefen Carl Ove Helgertz. Det är fem som åtalas och det är ett omfattande material som rätten gå igenom och därför har 4 dagar avsatts till förhandlingarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".