Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljötekniks vd åtalad för miljöbrott

Publicerat onsdag 12 mars 2003 kl 17.11
Vd:n för det kommunala bolaget Ronneby Miljö och teknik AB, Hans Olausson, åtalas för otillåten miljöverksamhet. Miljöteknik har struntat i att installera rökgasutrustning i den nya fjärrvärmeanläggningen i Bräkne-Hoby.
Det är länsstyrelsens miljöenhet som anmält det kommunala bolaget Miljö och Teknik AB till miljöåklagaren. Enligt tillståndet för fjärrvärmeanläggningen i Bräkne-Hoby skulle den förses med rökgaskondensering. Meningen med rökgaskondenseringen är att tillvarata den energi som går åt till att förånga fukten i biobränslet. På detta sätt höjs effektiviteten i pannan utan att extra bränsle tillförs. Dessutom sker ytterligare rening av rökgaserna. Annat filter Bolaget struntade i att installera rökgaskondenseringen och därmed tvingades man använda mer bränsle. För att klara kraven på stoftutsläpp installerade bolaget i stället ett elektrofilter. Miljöåklagaren, Ingvar Wennersten, skriver i stämningen att vd:n för Ronneby Miljö och Teknik AB, Hans Olausson, med uppsåt eller av oaktsamhet låtit bli att se till att fjärrvärmeanläggningen byggts enligt miljötillståndet. Vd:n förnekar brott Vid polisförhör med Hans Olausson erkänner han att det var han som tog beslutet att inte installera rökgaskondenseringen. Skälet var ekonomiskt. Installationen av elektrofiltret som pressar ner stoftutsläppen hade blivit dyr. Hans Olausson förnekar dock att han skulle begått något brott och han anser att bolaget inte brutit mot bestämmelserna för fjärrvärmeanläggningen. Verkningslös utrustning -Jag tycker det är lite märkligt att man blir anmäld för att inte ha installerat en utrustning som i det här sammanhanget är helt verkningslös. Rökgaskondensorn hade ingen teknisk funktion att fylla, säger Hans Olausson. Han säger vidare att bolaget, med facit i hand, kanske skulle anmält förändringen i installationen till länsstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".