Soporna hämtas av kommunen om kommunen själv får välja. Och det får dem.

Svårt att slippa sophämtningen

Många boende i västra Blekinge söker dispens för att slippa den kommunala sophämtning men hård lagtolkning gör det näst intill omöjligt att slippa kommunal hjälp.

De som söker dispens för att slippa kommunal sophämtning kan räkna med att få avslag. Det enligt Bengt Johansson som är chefsjurist på länsstyrelsen.

Dagens miljödebatt orsaken
När det gäller hus där det bor någon året runt ställer lagen mycket hårda krav på sophanteringen.

Bengt Johansson säger att det delvis är dagens miljödebatt som ligger bakom att det är så svårt att bli av med den kommunala sophämtningen.

Lagen tolkas hårdare och då hjälper det inte att vara noggrann med sopsortering eller att vara extra miljövänlig.

Vanligt i Västblekinge
I Karlshamn, Olofström och Sölvesborg är det, enligt Miljöförbundet Blekinge Väst, vanligt med den här typen av ansökningar.

Men den som vill spara en slant på att slippa betala för kommunal sophämtning få helt enkelt vänta på vad framtiden har att ge.

– Det krävs nog närmast regelförändringar för att det ska bli någon lindring. Med det regelsystem som är nu och den praxis som finns så är det nog svårt, säger Bengt Johansson.

Daniel Thörnblad
daniel.thornblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista