Sjukhusets sminkregler ändras

Blekingesjukhusets sminkregler är löjliga, menar landstingsrådet Marie Sällström (s).
– Röda läppar är välkomna i landstinget, säger hon.

Landstingets riktlinjer förnyades i mars och nytt i reglerna är att för stark make-up kan störa patienternas tillfrisknande.

Nyheten har väckt starka känslor hos både sjukhusanställda och patienter.

Debatt på s-kongress
Frågan är så het att den väcktes på socialdemokraternas distriktskongress i helgen och landstingsrådet Marie Sällström valde att sätta ned foten i frågan.

– Det blir ett löjets debatt över det som är seriöst arbete egentligen. Jag förutsätter att personalen ser pigg och fräsch ut och det påverkar patienterna på ett positivt sätt, säger Marie Sällström.

Kan bli politisk fråga
Marie Sällström säger att personalen får sminka sig som de vill. Och hon förutsätter att regeln om smink plockas bort ur regelverket – annars kan det bli en politisk fråga.

– Tjänstemännen får fundera på om de ska revidera reglerna. Annars får vi politiker uppmana dem att göra det, säger hon.

Monika Karlsson är patient på Blekingesjukhuset och hon har ingenting emot att personalen hon möter har färg på ögon och läppar.

– Det piggar upp tillvaron på lasarettet att se ett piggt och sött biträde eller sjuksköterska, säger Monika Karlsson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Läs också

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".