Nytt blodtest ska avgöra Alzheimer

Till sommaren kommer det första blodtestet ut på marknaden som ska kunna avgöra om en patient kommer att få neurologiska sjukdomar, så som Alzheimer eller Parkinson.

Testet börjar säljas i USA och Grekland men Lars Lannfelt, professor vid Uppsala universitet, tycker att det är alldeles för tidigt att börja använda testet i Sverige.

– Jag känner mig tveksam till att man ska börja sälja ett sådant här test så snabbt. Jag tror det behövs mer erfarenhet om det, säger Lars Lannfelt.

Flera sjukdomar testas
På många olika håll i världen forskas det på nya sätt att upptäcka neurologiska sjukdomar så tidigt som möjligt med hjälp av olika test.

Det som är nytt med just det här testet är att man på samma gång kan testa för flera olika sjukdomar, så som Alzheimer, Parkinson och ALS.

Alltså sjukdomar som innebär att celler i hjärnan succesivt bryts ner.

Krävs mer än blod
Det är inte tillräckligt med bara ett blodtest för att diagnsostisera en sjukdom.

För nästan alla sjukdomar behövs flera sätt att ställa en säker diagnos.

När det gäller Alzheimer kan det, vara test på ryggmärgsvätskan, avbildning av hjärnan och neuropsykologiska test.

Tar lång tid
Ett problem är enligt Lars Lannfelt att det tar längre tid att utveckla behandling än diagnostik och just nu håller det på att utvecklas så kallad antikroppsbehandling mot Alzheimer.

När den forskningen i framtiden gett en behandling tror Lars Lannfelt att ett blodtest kan bli användbart.

– Det kommer att ta åtskilliga år innan vi praktiskt använder det i daglig klinisk rutin, men på sikt kommer det bli mycket intressant, säger han.

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista