Telefonproblemen åtgärdade i Blekinge

Uppdaterad 16.36
De telefonproblem som under onsdagen bland annat gjort det svårt att nå larmnumret 112 ska nu vara åtgärdade. Men både Telia och SOS ser allvarligt på att problemen inträffat.

Bland annat har det under ondagen varit svårt att nå vissa nummer i Sydsverige och Blekinge. Däribland larmnummret 112.

Det är enligt Telia störningar med en speciell tjänst som sorterar samtal som orsakade problemen.

Aldrig hundra procent
– När det gäller teknik så kan man aldrig garantera en hundraprocentig tillgänglighet även om det är vårt mål, säger Malin Persson, pressansvarig för driftsfrågor på Telia Sonera.

Vid elvatiden på onsdagen upptäckte man på SOS-alarm att det blev färre samtal än vanligt och larmade sin egen tekniska support, berättar Christina Janstad som är driftchef på SOS i Växjö.

– Jag tycker det är mycket allvarligt när ett nödnummer som 112 blir drababt när det störningar i Telias nät. På något vis tycker man ju att det ska vara mer kvalitetssäkrat, säger Christina Janstad.

Ber om ursäkt
Malin Persson på Telia sonera beklagar det inträffade och menar att de ser allvarligt på problemen.

Hon berättar också att de nu ska gå till botten med vad som blivit fel så att det inte ska hända igen.

Telia hade även liknade problem i måndags men vet forfarande inte vad som orsakade problemen idag. Det ska nu utredas berättar Malin Persson.

Bör finnas reservsystem
Christina Janstad på SOS tycker det är viktigt att jobba med problemen och skapa reservsystem så att det alltid går att komma fram på 112.

– Det är en trygghet att alltid kunna komma nå 112 i ett nödläge, säger Christina Janstad.

Hon tycker ansvaret för att det ska gå att komma fram på nödnumret är gemensamt, både SOS och Telia måste kunna grantera att tekniken fungerar säger hon.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".