Domare utbildas om barns utveckling

Domarna i södra Sverige ska få bätte kunskaper om att möta barn i rätten. Bland annat ska de utbildas i barns utvecklingspsykologi.

Det är lagman Pia Johansson vid Blekinge tingsrätt som tagit initiatviet.

Domarna ska utbildas under en treårsperiod för att rättssäkerheten för de unga ska bli bättre berättar hon.

– Domstolsvärlden är ju inte lätt för en vanlig vuxen människa, och då är den ännu svårare för våra barn att förstå vad som händer och förstå det regelsystem som styr processen, säger Pia Johansson.

Det kan handla om barn som är brottsoffer, misstänkta för brott eller barn som är med i en vårdnadstvist berättar hon.

När man kommer innanför portarna till tingsrätten in i det stora rummet med en stor stentrappa framför sig, då är det lätt att känna sig liten. Tänk dig då att du till exempel är ett ungt brottsoffer utan den erfarenhet som vuxna har, säger Pia Johansson.

Barn känner ofta inte heller till sin rätt att vara tyst eller kan ha svårt att klä sina upplevelser med ord berättar Pia Johansson.

Hon tar ett exempel med en misshandel där viktiga omständigheter som att det var i nödvärn inte kom fram. I värsta fall kan det vara skillnaden mellan att bli dömd eller inte menar Pia Johansson.

Det kan också vara så att unga brottsoffer kan vara i behov av särskilt stöd från sina målsägarbiträden.

Pia Johansson menar att med bättre kunskap om de här sakerna så blir rättsäkerheten bättre eftersom domarna då kan skapa sig en bättre bild av vad som verkligen hänt.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista