Dömd för misshandel efter Rödebydrama

Nu har den första domen om händelserna kring dödsskjutningen i Rödeby utanför Karlskrona kommit. En 25-årig man har dömts till skyddstillsyn men behöver inte betala skadestånd.

Samma kväll som dödsskjutningen på gården i Rödeby inträffade en misshandel vid skolgården i samhället.

Kastade en ölburk
Det var den 25-åriga mannen, som står nära den trakasserade familjen, som kastade en ölburk på och slog den 17-åriga pojke som sedan skottskadades.

Burken ska ha varit halvfull och mannen ska sedan ha slagit pojken i bakhuvudet med knuten näve.

Pojken har sagt att han fick ont i huvudet och därför har han också begärt 14 000 kronor i skadestånd för sveda och värk och kränkning.

Den här händelsen har beskrivits som upptakten till det som senare hände på gården utanför Rödeby.

Blev arga
Ungdomarna som åkte dit har i förhör uppgett att de blev arga i samband med misshandeln och de ville göra upp.

Den 25-åriga mannen döms nu till skyddstillsyn men behöver inte betala skadestånd till 17-åringen.

Skadeståndet var en laddad fråga på rättegången för en vecka sedan.

Gick på åklagarens linje
25-åringens försvarsadvokat tyckte att det vore kränkande om 17-åringen skulle få skadestånd eftersom han är åtalad för trakasserierna mot familjen i Rödeby.

Det är något som tingsrätten ställer sig bakom. I domslutet står det att bakgrunden till misshandeln gör att det inte går att kräva ersättning för kränkning.

Eftersom det inte har gått att bevisa att 17-åringen skadats i samband med misshandeln slipper den dömde också betala ersättning för sveda och värk.

I och med domen gick tingsrätten alltså mer på åklagarens linje. Åklagaren hade yrkat på fängelse alternativt skyddstillsyn för 25-åringen.

Erkände ringa misshandel
Försvarsadvokaten framhöll i rättegången böter som rimlig påföljd eftersom hon ansåg att misshandeln var provocerad och berodde på 17-åringens beteende.

25-åringen har erkänt ringa misshandel. Tingsrätten ansåg däremot att misshandeln var av normalgraden. Mannen döms alltså hårdare än han själv anser var skäligt.

Det var ett halvår sedan som en 50-årig man sköt ihjäl en pojke och skadade en annan svårt på sin egen gårdsplan.

Den mordmisstänkte mannen har uppgett att han ville skydda sin familj och att de blivit trakasserade av det så kallade ungdomsgänget under flera år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista