Fjärrvärmebranschen försvarar monopolet

De bolag som ansvarar för fjärrvärmeutbyggnaden i länet tillbakavisar kritiken från Konkurrensverket.

som menar att bolagens monopolställning kan skapa oskäliga prisnivåer.

Konkurrensverket menar att bolagens monopolställning kan skapa oskäliga prisnivåer.

– Det finns ingen möjlighet att kraftigt höja priset på fjärrvärme eftersom prisnivån styrs av marknaden, säger Pål Rike, fjärrvärmechef på Affärsverken i Karlskrona. 

Inga ockerpriser
Pål Rikes bedömning är att det inte finns utrymme för ockerpriser trots att man är ensam aktör inom fjärrvärmeutbyggnaden i Karlskrona. Pål Rike menar att marknaden styr prisnivån och att det handlar om marginella prishöjningar. 

Risker med monopol
På konkurrensverket har man en annan åsikt. 

– Vi anser att det finns en överhängande risk att bolag som är ensamma på marknaden kan styra prisnivån, säger Per-Arne Sundbom på Konkurrensverket.

Enad bild bland fjärrvärmeleverantörer
De andra bolagen, som sysslar med fjärrvärme i länet, delar Affärsverkets bedömning och man menar att man inte kan chockhöja priset.

Tryggare prisnivå på fjärrvärme
I Olofström har kommunens bostadsbolag, ett antal bostadsrättsföreningar och ett par hundra villor fjärrvärme och där säger Per-Ola Svensson att man sätter priset efter de kostnader som man har för de installationer som görs. Han menar att det jämfört med att värma upp sin bostad med olja är en tryggare prisnivå på fjärrvärmesidan. 

Förutsättningar styr priset
I Karlshamn säger Per Håkansson att man sätter priset utifrån de förutsättningar som råder och att man inte tittar på hur andra alternativ, exempelvis om priset på olja går upp eller ner. 

– Vi har en ständig dialog med våra kunder och jag upplever att våra kunder är nöjda med hur priset på fjärrvärme har utvecklats de senaste åren, säger han.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".