Många vinnare när vuxna nattvandrar

Intresset för att nattvandra är stort bland Karlskronas olika föreningar.

Ett 40-tal vill vara med varje år både för att hjälpa till och för att få ett tillskott i kassan. Ställer man upp med minst fyra personer får man 2000 kronor.

Jesper Björnson, chef för fältgruppen i Karlskrona kommun, säger att nattvandringarna gör det lugnare och att det är en vinst både för kommunen och för föreningarna.

Långö Bangolfklubb ska nattvandra för fjärde året i rad när årets nattvandringar drar igång på valborgsmässoafton.

– Det är bra både att vara vuxen på stan och att få en liten slant till sin förening. Vi är inte en liten förening så det är fina pengar, säger Marianne Vadaszi, en av medlemmarna i klubben.

Tvåtusen kronor är det föreningen får för varje gång man nattvandrar.

Långö Bangolfklubb som tillhör de flitigaste nattvandrarna har varit ute mellan två och fyra gånger under de år de varit med.

Det blir en välkommen summa pengar brevid bingolottsförsäljning och annat.

Fast det är inte bara pengarna som får Marianne Vadaszi och hennes man Kent Vadaszi att gå ut på stan mellan halv elva och halv fyra på fredags- och lördagsnätter.

I sina gula jackor med förbandslåda och mobiltelefoner att ringa polis och ambulans med ger de sig gärna ut.

– Det är trevligt och många ungdomar och vuxna kommer fram för att prata. Många tjejer tycker det känns tryggt att vi är ute särskilt när de ska gå igenom Hoglands Park, säger Marianne Vadaszi.

Även om det inte är nattvandrarnas uppgift att förhindra bråk så händer det ibland.

– Det har hänt några gånger när det har varit någon som ska bråka så har man gått fram för att prata och då har det lugnat ner sig, säger Kent Vadaszi.

Jesper Björnson från Fältgruppen är glad för att det är så många föreningar per år som vill vara med. Han menar att det gör det lugnare på stan i Karlskrona.

– Det är en vinst-vinst-situation. Föreningarna får ett bidrag för att de gör det här och vi får nyktra vuxna på stan varje helg.

Det är minst fyra personer som nattvandrar på fredagar och lördagar mellan den 30 april och 27 september.

Nattvandringarna kostar kommunen runt 90 000 om året.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista