Älgskadefonden uppmanar bilister att bromsa men inte väja för rådjur.

Bromsa men väj inte för rådjur

Väj inte för rådjuren i vår uppmanar älgskadefonden.

Ett rådjur väger bara mellan 20 och 30 kg och om det plötsligt dyker upp framför din bil på vägbanan så ska man förstås bromsa. Men inte väja. Eftersom det är mycket farligare än att köra på rådjuret.

I maj och juni ökar risken för rådjursolyckor. Dels för att rådjuren letar nya marker att beta på och dels för att rådjursmammorna stöter bort sina kid som blir förvirrade och irrar runt och ofta hamnar på vägen.

Nu går älgskadefonden ut med en varning för att försöka väja för rådjur. De olyckor där föraren har väjt är de rådjurolyckor som blir allvarliga eftersom risken är stor för att bilen hamnar i diket, voltar eller krockar med ett träd.

För att minska risken för en rådjursolycka så ska man vara extra uppmärksam i gryning och skymning, vidga synfältet så att du söker av vägens närområde och förstås anpassa farten.

Ser man ett rådjur springa över vägen kan man nästan utgå ifrån att det dyker upp fler rådjur inom kort. Kör man på ett rådjur är det viktigt att märka ut platsen så att eftersöksjägaren hittar platsen, något som ibland är svårt säger Bo Ferm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".