Rödebyrättegången

Åklagare vill ha milda straff

Åklagare Bengt Iwars vädjade i sin slutplädering om milda straff men han tycker att samtliga åtalade ska dömas för hemfridsbrott.

På fredagen drog rättegången om trakasserierna mot familjen i Rödeby igång igen.

Yrkade på milda straff
Åklagare Bengt Iwars vädjade i sin slutplädering om milda straff men han tycker att samtliga åtalade ska dömas för hemfridsbrott.

– De ska dömas för att de varit på gården och varit där en kortare stund på natten. Så att de ska dömas allihop för hemfridsbrott, säger Bengt Iwars.

I sin slutplädering gjorde åklagaren Bengt Iwars förutom när det gäller hemfridsbrottet också klart att 17-åringen borde dömas på alla de punkter han står åtalad för. Det gäller även det dödshot mot sonen i familjen där det kommit in nya vittnesuppgifter till dagens rättegång.

Tycker att 17-åringen fått sitt straff
Förhöret med den 16-åriga flickan som fanns med på skolgården ändrar enligt Bengt Iwars ingenting i bilden om vad som hänt.

– Det vittnesmålet bidrar inte till någonting i det här ärendet.

Även om åklagaren vill se 17-åringen och de andra ungdomarna dömda på samtliga punkter så uppmanade han idag rätten att ge milda påföljder.

För 17-åringen vill åklagaren inte ha annat än fortsatt skyddstillsyn eftersom han anser 17-åringen i och med skottskadorna redan fått ett straff.

– Han blev mycket svårt skadad. Han ska vara lycklig att han fortfarande lever kan man säga och då hade jag en tanke att han redan fått sitt straff. Man behöver inte lagföra honom, säger Bengt Iwars.

Tryckte hårt på trakasserierna
När familjens målsägarbiträde Vidar Wahlestedt senare tog vid och höll sitt anförande tryckte han hårt på allvaret i trakasserierna mot familjen. Han riktade då särskilt till den utpekade 17-åringen.

– Den som gör så mot familjen. Vad har den personen för hjärta och hjärna? Jag vet inte om vi kommer få svar på det men jag tycker att somliga ska fundera över de frågeställningarna.

Vidar Wahlestedt som företräder familjen yrkar också på skadestånd till familjen för trakasserierna.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".