Polska fiskare har överskridit sina torskfiskekvoter i Östersjön kraftigt - nu straffas Polen med minskade kvoter.

Polen betalar tillbaka överfiskad torsk

Polen ska straffas för sitt överfiske av torsk i Östersjön. Kvoterna dras ner, fiskeflottan minskas och kontrollerna utökas.

Bra, anser jordbruksminister Eskil Erlandsson (c).

Förra sommaren vidtog EU-kommissionen den ovanliga åtgärden att gå in och stoppa ett EU-lands fiskare från att fiska. Då hade polska fiskare vida överträtt sina torskkvoter.

Den polska regeringen trotsade sedan öppet EU-kommissionen genom att säga att den inte tänkte straffa fiskare som fortsatte att fiska.

”Kännbart straff”
När EU:s fiskeansvariga ministrar träffas i Luxemburg nästa vecka ska de ta ställning till ett förslag som den nya polska regeringen ställt sig bakom. Det innebär att Polen går med på att ”betala tillbaka” 8 000 ton torsk genom minskade kvoter under fyra år. Dessutom ska den överdimensionerade polska torskflottan skäras ner med 30 procent och 20 inspektörer ska kontrollera att fiskarna inte fiskar mer än tillåtet.

– Det är ett synnerligen kännbart straff som man nu ikläder sig. Det är en gigantisk mängd fisk det handlar om, säger Eskil Erlandsson.

Sverige har ett direkt intresse av att det inte sker ett överfiske av torsk i Östersjön och Erlandsson har deltagit i flera bilaterala förhandlingar med Polen om detta.

Inte upprepas
Han känner sig ganska säker på att straffet kommer att bita och att överfisket inte upprepas.

– Jag är mycket övertygad om att man tar den knäppen på näsan som man fick förra sommaren på riktigt allvar, säger Erlandsson och syftar på EU-kommissionens ingripande.

– Nu har Polen också en annan regering som tar de här frågorna på allvar och inte faktiskt aktivt uppmanar folk att fiska över kvoterna, vilket den andra regeringen gjorde, säger han.

Sverige kommer dock att uppmana EU-kommissionen att särskilt följa de polska aktiviteterna så att överfisket inte upprepas.

Maria Davidsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".