Landstingsråd försvarar tvättval

Landstinget i Blekinge försvarar att de valde bort tvätteriet Textilia i Karlskrona.

Kerstin Rosvall är en av de anställda och hon berättar om stämningen på Textilia idag. 

– Det är naturligtvis nedstämt. Det är en irritation och vi är lite förbannade allihopa här, säger hon.

Vid årsskiftet går kontraktet med landstingen i Blekinge och Kronoberg ut. Då försvinner 75 procent av tvätteriets verksamhet. Då riskerar 55 anställda sina jobb efter att företaget förlorar sin största kund. Thomas Jahnsson är platschef på Textilia i Karslkrona och säger att det här får stora konsekvenser för företaget och att de nu inte vet hur de ska kunna fortsätta verksamheten.

Landstingen har gjort en offentlig upphandling och valde då tvätteriet Berendsen som har sitt säte i Malmö men tvättar i Halland. På Textilia är man kritisk till att landstingen valt konkurrenten med tanke på dom längre transportsträckorna. Landstingsrådet Bernth Johnson (s) tycker det är synd att Textila inte kan behålla verksamheten men försvarar upphandlingen med att konkurrenten vann eftersom de är billigare.

– När man har fattat ett sånt beslut då är det bästa kvalitet och lägsta pris som gäller, så är lagstiftningen, säger Bernth Johnson.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sr.se
Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".