Rödebyrättegången

Advokat kritisk till ungdomsåtal

Rättegången om trakasserierna mot familjen i Rödeby är nu avslutad.
Försvarsadvokaterna anser inte att ungdomarna gjort sig skyldiga till hemfridsbrott för att de var på familjens gård natten när skottdramat ägde rum.

Det var också den gemensamma linjen när de fem advokaterna var och en höll sina slutpläderingar idag.

Under dagens rättegång ifrågasattes också att hemfridsbrottet gått till åtal.

– Man kan tycka vad man vill om vad ungdomarna ska dit och göra på natten och ha olika moraliska betänkligheter. Men här sysslar vi med straff- och rättskipning och ett kriterium för hemfridsbrott är man ska vara olovligen på tomten och det är inte ungdomarna, sa advokat Lennart Fransson under sin slutplädering idag.

Kände sig inbjudna 
Advokaterna hänvisade alla till det telefonsamtal som ringdes till gården innan ungdomarna åkte dit. Det samtal där det enligt ungdomarna ska ha gjorts upp om att de skulle komma till gården, vilket enligt försvararna gjorde att pojkarna kände sig inbjudna.

Förutom att advokerna är enliga i att förneka hemfridsbrott motsätter de sig också familjens begäran på 10 000 kronor i skadestånd för kränkning.

Åtalet ifrågasattes
Advokat Björn Lindmar utmärkte sig när han reste sig upp i rättssalen, för att sedan hålla sin plädering inför rätten. Han gick längre än sina kollegor då han förutom att förneka hemfridsbrott också riktade sig till åklagaren och ifrågasatte varför han väckt åtal överhuvudtaget:

– Varför väcker han åtal? Jag kan för min del inte frigöra mig från uppfattningen att det är en eftergift för det allmänna tycker, eller ska vi säga folkdomstolen.

Åklagren Bengt Iwars medgav också att det faktiskt inte var självklart att väcka åtal. I alla fall inte mot 17-åringen eftersom han lidit så mycket av sina skottskador. Han sa efter rättegången att det som vägde över var att han tror på fällande dom mot ungdomarna.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".