Fler unga i Ronneby får socialbidrag

Allt fler unga arbetslösa i Ronneby tvingas leva på socialbidrag.

Det är regeringens nya jobbgaranti som gör att kostnaderna för socialbidrag ökar i Ronneby. Det menar Göran Frid som är chef för socialbidragsenheten i Ronneby.

– Långtidsarbetslösa som deltar i arbetsmarknadsåtgärder får lägre ersättning och då blir behovet av socialbidrag större, säger Göran Frid.

Ersättningen har sjunkit
Sedan årsskiftet ingår ungdomarna i regeringens nya jobbgaranti som ska ge unga jobb, studier eller arbete. I jobbgarantin har ersättningen sjunkit från 3000 kronor till i sämsta fall en dryg tusenlapp. Därför tvingas ungdomar ta socialbidrag.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer kostnaden för socialbidrag i Ronneby att öka med två miljoner kronor.

Uppmanar till att plugga eller flytta
Moderaten Jeppe Johnsson som är riksdagsman från Blekinge säger att man får hitta en annan lösning när det gäller försörjning för ungdomarna om jobbgarantin visar sig totalt misslyckad.

– Det är självklart inte bra, men om man är så ung måste man ta tag i sin situation. Om man inte får jobb måste man flytta eller komplettera sin kompetens, säger Jeppe Johnsson (m) som tillhör det parti som genomfört jobbgarantin.

Bara Ronneby märker en koppling
Än så länge är det bara Ronneby kommun som i ett så här tidigt skede kan se en koppling mellan jobbgarantin och att unga behöver mer socialbidrag.

I Karlshamn, Sölvesborg och Olofström har jobbgarantin inte inneburit fler socialbidragstagare. Där är det tvärtom färre som behöver socialbidrag.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".