"Hyran ska stanna i bostadsföretagen"

Hyresgästföreningen är kritisk till att vissa kommuner tar ut pengar från sin allmännytta. Pengar som sen går till andra verksamheter.

Kommunerna tar ut olika mycket pengar ur sina bostadsbolag.

Det är Sölvesborgs och Karlshamn tar ut pengar ur sina kommunala bostadsbolag vilket inte de övriga kommunerna i länet gör.

Skillnader i länet
En rundringning till kommunerna och bostadsbolagen i Blekinge har visat att det skiljer sig hur mycket pengar kommunerna tar ut ur sina bostadsbolag när det gäller koncernbidag, vilket är ett sätt att föra över pengar mellan olika verksamheter.

I Ronneby och Olofström tar man inte ut några pengar.

Karlskrona tar ut pengar, men det är för att bostadsbolaget betalar tillbaka ett lån från kommunen.

Två miljoner i Sölvesborg
I Karlshamn och Sölvesborg förs det däremot över pengar.

I Sölvesborg förs det över mest, dryga två miljoner kronor under förra året.

Ingrid Birgersson på Boverket säger att det kan bero på att bolagen har olika utrymme i sin verksamhet för att dela ut pengar till sina ägare.

Kommunerna får alltså föra över en del pengar från bostadsbolagen till annan verksamhet om de vill.

Liksa som aktieutdelning
Enligt Ingrid Birgersson så pekar det mesta på att man ska jämställa koncernbidragen med aktieutdelning och då finns ett tak för hur mycket som får plockas ut.

Pär Svanberg på hyresgästföreningen vill att man ska renodla bostadsbolagens ekonomi och inte blanda ihop dem med koncerner där det finns andra kommunala verksamheter.

– De pengar som hyresgästerna betalar in i hyror ska stanna i bostadsbolagen för att bygga och förvalta bostäder på ett bra sätt, säger han.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".