Rödebyrättegången

Lång psykvård kan vänta 50-åringen

Många års sluten behandling väntar sannolikt den mordåtalade 50-åringen i Rödeby om han döms till rättspsykiatrisk vård.

Enligt chefläkaren på psykiatrin i Blekinge, Barbara Sedvallson, handlar det ofta om mellan åtta och tio års vård efter så grova brott som mord.

Ingen tidsbesämd dom
Till skillnad från en fängelsedom innebär sluten rättspsykiatrisk vård som påföljd att den dömde inte får en tidbestämd frihetsberövning.

Om det blir en fällande dom mot den mordåtalade 50-åringen blir det sannolikt vård, eftersom Socialstyrelsens rättsliga råd har framfört det som rimligt och rätten i normalfallet följer rättsliga rådets linje.

Men även om vården i regel blir lång finns en teoretisk möjlighet att vården skulle kunna avslutas efter bara ett halvår.

Prövas varje halvår
Det eftersom länsrätten var sjätte månad måste göra en prövning av om vården ska fortsätta eller om den kan avslutas.

Men Barbara Sedvallson som själv har erfarenhet av att ha suttit med som överläkare i många sådana förhandlingar tror inte det är rimligt i praktiken.

Även om det på andra håll finns sådana exempel som ibland lyfts fram.

Psykklinik i Växjö
– De fallen kan man bara beklaga, men jag delar inte uppfattningen att det är så. Inte regionen här där jag är verksam.

Den som döms till rättspsykatrisk vård i Blekinge kan vårdas på någon av de mindre slutna avdelningar som finns i länet.

Men i de flesta fall, och framför allt när det gäller grövre brott, som mord, placeras den dömde istället på den betydligt större rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Bra behandlingar finns
Där väntar olika behandlingsprogram till stor del ofta bestående av samtalsterapi.

Barbara Sedvallson säger att resultatet av behandlingarna ofta visat sig vara lyckat när vården avslutats i de fall som hon följt.

– De har inte fått återfall och har i de fall som jag känner till kunnat rehabiliteras tillbaka till samhället. Även om de förblir märkta av det som de genomgått.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".