Ronnebypolitiker bojkottar invigning

Ronnebys kommunalråd JanAnders Palmqvist (s) bojkottade invigningen av Blekinges Försäkringskassa. Han gjorde det i protest eftersom han anser att omorganisationen ger sämre service till allmänheten. 

Alla länets kommunalråd var inbjudna till festligheterna, men JanAnders Palmqvist valde alltså att inte komma.

”Sämre tillgänglighet”
– Öppettiderna försämras, tillgängligheten likaså, säger JanAnders Palmqvist, som tycker att Försäkringskassan genom invigningen ger sken av att omorganisationen skulle leda till en förbättring, fast det är tvärt om.

Martin Olsson, områdeschef för Försäkringskassan i Blekinge, svarar på kritiken.
– Försäkringskassan kommer att flytta in i samma lokaler som arbetsförmedlingen i länets fem kommuner, säger han. De dagar vår personal inte är på plats hyr vi in en tjänst från arbetsförmedlingen som kan svara på frågor.

”Lättare komma fram på telefon”
Martin Olsson framhåller också att Försäkringskassans service till långtidssjukskrivna och funktionshindrade kommer att bli bättre tack vare 45 personliga handläggare.

– I Försäkringskassans telefonväxlar anställs dessutom dubbelt så många som kan svara i telefon, så tillgängligheten förbättras också på det sättet, säger Martin Olsson.

JanAnders Palmqvist står dock fast vid uppfattningen att förändringen kommer att leda till sämre service för Föräsäkringskassans kunder i Blekinge.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista