Risk att Blekinge förlorar länsrätten

Länsrätten i Blekinge kan komma att försvinna. Domstolsverket föreslår att flera av landets länsrätter ska slås ihop. Går förslaget igenom slås Blekinge länsrätt samman med Kronoberg.

Lagmannen Pia Johansson, chef för länsrätten i Blekinge, är positiv till förslaget.

Pia Johansson tycker att länsrätterna behöver bli större för att behålla kvalitén. Hon berättar att det varit få sökande till lediga jobb.
– En liten länsrätt, med bara några få som kan leda rättegångarna, blir dessutom sårbar om någon till exempel blir sjuk, tillägger hon.

Oro bland personalen
Det förslag som nu presenteras innebär att länsrätterna i Blekinge och Kronoberg slås ihop. Rätten kommer ligga i Växjö med upptagningsområde för hela Småland och Blekinge.

I slutet av april presenteras förslaget för regeringen. Klubbas det och kommer med i höstens budgetproposition, så kommer det att genomföras före 2011.

Idag presenterade Pia Johansson förslaget för personalen på länsrätten.
– Det är ju ingen rolig information. Naturligtvis är en sådan förändring förknippad med rädslor. De förstod rent objektivt att det är bättre med större enheter, men man är ju rädd om sin anställning, säger Pia Johansson.

Sämre tillgänglighet
Pia Johansson berättar att hon trots allt kommer att kunna erbjuda dem som inte vill flytta till Växjö jobb på tingsrätten så att de inte behöver bli arbetslösa eller flytta.

Samtidigt anser Pia Johansson att det finns nackdelar med förslaget.
– Nackdelen är i första hand tillgängligheten för våra medborgare. Det kommer bli längre reseavstånd som vi försöker reparera med videoteknik och annan modern teknik.

Pia Johansson tycker också att det är negativt att länet förlorar det symbolvärde som en länsrätt på orten har.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".