En statlig utredning vill satsa 44 miljoner kronor på bredbandsutbyggnad i Blekinge.

Vill satsa miljoner på bredband i Blekinge

En statlig utredning föreslår en satsning på totalt 7 miljarder för att bygga ut bredband i glesbygd.

För Blekinges del skulle det innebära att staten satsade 44 miljoner kronor och att kommunerna och näringslivet satsade minst lika mycket.

Mats Persson, IT-strateg på Karlskrona kommun är positiv till förslaget att satsa på utbyggnad av bredband i glesbygd.

– Det här är en demokratifråga. Allt mer information fås via internet och bredband är en förutsättning för att du ska kunna driva ett företag idag. Klyftorna mellan stad och landsbygd kommer att öka om inte alla får tillgång till bredband, säger han.

I Blekinge finns ett antal hushåll, bland annat i byn Kopparemåla, som inte kan använda bredband. Orsaken är att Telia inte byter ut kopparledningar när de slitits ut. Istället erbjuds kunderna så kallad fast mobil, en lösning som inte har kapacitet att klara en bredbandsuppkoppling.

– Antalet hushåll som inte får tillgång till bredband kommer att öka i takt med att de gamla koppartrådarna slits ut. Görs inget nu kommer fler och fler vara utestängda från möjligheten att ha bredband, säger Mats Persson.

Mats Persson är osäker på om den föreslagna pengasatsningen skulle ge hushåll med fast mobil tillgång till bredband.

– Satsningen skulle i alla fall öppna möjligheterna att komma en bit på väg, säger han. Dessutom blir det en intressant utmaning för oss i kommunerna att få till samarbeten med byalag, EU, och organisationer för att finansiera bredbandsutbyggnaden i glesbygden.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".