Framsteg i behandling av hjärnsjukdomar

Det kan bli aktuellt att behandla sjukdomar i huvudet utan kirurgiska ingrepp. Det enligt en studie från Stanforduniversitetet i USA.

Forskning vid Stanforduniversitetet visar att blodceller kan smälta samman med nervceller i hjärnan i betydligt högre grad än man tidigare känt till.

– Det nya är att man kan få flera tusen sammansmältningar i lillhjärnan vid en inflammatorisk sjukdom, säger Claes Johansson som är en av forskarna bakom studien.

Resultatet av en sån här sammanssmältning kallas heterokaryon.

Förutom att det kan bildas större mängder heterokaryoner har forskningen också visat att sammansmältningen dessutom är mer långlivad än forskarna tidigare känt till.

Detta skulle kunna innebära att sjukdomar i hjärnan skulle kunna behandlas med genterapi via de vita blodkropparna utan att man behöver göra direkta ingrepp i hjärnan.

– Här kan man introducera ett nytt genetiskt material i cellerna utan att behöva göra ett operativt ingrepp, säger Claes Johansson.

Gustav Klarin
gustav.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista