Pappersarbetet tar allt mer tid.

Läkare får mindre tid för patienter

Socialstyrelsens ökade krav på noggrannare dokumentation gör att läkarnas tid för patienter minskar.

Läkarfacket och Blekingesjukhusets chefsläkare Urban Sjöblom är överens om att läkarnas tid för patienter har minskat på grund av all administration.

Halva tiden till administration
Enligt Blekinges läkarförening så går halva tiden som läkaren lägger ner på patientbesök åt till administrativt arbete.

– Tiden för att fylla i remisser, blanketter och andra olika saker kan bli lång och det påverkar tiden man har för patienterna, säger Linus Axelsson, ordförande för Blekinges läkarförening.

Socialstyrelsen har ökat kraven på dokumentation och påpekar allt oftare brister i läkarnas journalianteckningar när de granskat anmälda fall.

Dokumenterar mycket i onödan
De ökade kraven på dokumentation och Socialstyrelsens påpekande om att det finns brister gör att läkarna dokumenteterar för mycket enligt sjukhusledningen.

– Vi gör mycket för säkerhets skull och för att ha ryggen fri och vi lägger allt mer tid på det, säger Blekingesjukhusets chefläkare Urban Sjöblom.

Sjukhuset försöker hitta nya lösningar för att förenkla arbetet och för att kunna undvika att lägga så mycket tid på administrativa uppgifter.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".