Fackförbund kan stämma Nymölla bruk

Nymölla bruk kan bli stämda för att ha avskedat vänsterpartisten Michael Ljungkvist som gick på kommunstyrelsemöte när han var sjukskriven.

Under måndagen förhandlade fackförbundet Pappers med Nymölla bruk som tillhör Stora enso, men de kunde inte komma överens. Företaget vill inte ge tillbaka Michael Ljungkvist jobbet.

Med största sannolikhet kommer fackförbundet att gå vidare med ärendet till Arbetsdomstolen säger förhandlingsombudet Matts Jutterström.

Konfliken grundar sig i att Michael Ljungkvist som är gruppledare för vänsterpartiet och sitter med i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Bromölla gick på ett politiskt möte när han var sjukskriven från jobbet. Matts Jutterström menar att det handlar om att det blivit en miss i rapporteringen i det system där man rapporterar in arbetstider, men att arbetsgivaren ser det som ett försök att fuska till sig sjukpengar. Vilket Matts Jutterström säger inte alls är fallet.

– Då blir jag lite rädd för framtiden om det är så enkelt att skilja någon från deras arbetsplats på grund av en sån handling. Då är det nog många av våra medlemmar som ligger i riskzonen att bli avskedade om man ska köra den här linjen, säger han.

Matts Jutterström tycker också att det är oroväckande att det handlar om att ha gått på ett politiskt möte. Han menar att andra politiskt aktiva måste tänka sig för innan de går på ett möte när de varit sjukskrivna om det kan få konsekvensen att man kan bli av med jobbet.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista