Bakom dörren finns kommunens nya lokal.

Bättre hjälp till män som slår

Karlskrona kommun ska bli bättre på att hjälpa både misshandlade kvinnor och männen som slår.

På tisdagen öppnade kommunen en ny lokal i centrala Karlskrona för att kunna bli bättre i kampen mot kvinnovåld.

Bättre på att hjälpa kvinnor
Kvinnojouren i Karlskrona och kommunen själva menar att kommunen blivit mycket bättre på att hjälpa kvinnor sedan programmet Kvinnofrid startade 2004.

Den nya lokalen som ligger vid brandstationen kommer att betyda ytterligare ett steg på vägen menar de ansvariga i kommunen.

– Vi tycker det är ett stort steg med en egen bra lokal och vi bli mer tillgängiga och kan ta emot besök på kort varsel, säger Ann-Sofie Olsson på socialförvaltningen.

Kontakt med män som slår
Mia Jonsson som är ordförande för Kvinnojouren i Karlskrona vill att kommunen ska ta ännu ett steg i sitt arbete mot kvinnovåld och satsa på männen.

– Jag vill att männen ska kunna få en långvarig professionell hjälp. Inte bara ett par samtal om man inte ska slå en kvinna, säger Mia Jonsson.

Kommunen håller nu på att bygga upp en organisation som kan hjälpa männen. Så sent som i höstas började man göra samtal till män som misstänks för att ha misshandlat en kvinna. Något som inte visat sig vara så lätt.

– De kan säga att de inte slog henne utan knuffade henne och att det inte var så allvarligt som det står i polisrapporten. Sedan tackar de nej till hjälp och då är det bara att tacka för sig, säger Roland Mattisson som är socialsekreterare och en del av Kvinnofridsteamet.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista