Klotter på Hobyskolans fasad.

"God beredskap mot nazipropaganda"

Enligt Blekingepolisen har nazistiska aktiviteter varit mer intensiva än vanligt de senaste veckorna. Flera skolor har anmält klotter med nazistiska budskap och polisen utreder en handfull sådana skadegörelsebrott.

Den kartläggning som Sveriges Radio har gjort över hur nazister agerar på skolor visar att flera skolor i länet har varit med om att nazister spridit propaganda bland eleverna eller klottrat sina budskap på skolan.

Hymlar inte med taktik
En organisation som är aktiv med att sprida nazistisk propaganda bland eleverna är Nationalsocialistisk Front.

Organisationen grundades i Blekinge i mitten av 1990-talet och deras talesman Rickard Ekman hymlar inte med att skolorna är en viktigt del i deras strategi:

– Ungdomar är en prioriterad grupp för vår verksamhet. Det är ofta bra respons när vi täckt en hel skola med flygblad i samtliga elevskåp, då är det alltid en handfull till ett tiotal ungdomar som hör av sig, säger han.

Nazistpolicy finns på skolorna
Majoriteten av de 25 högstadie- och gymnsieskolor i Blekinge som finns med i Sveriges Radios kartläggning har en policy för hur de ska hantera nazistiska grupper som vill sprida information på skolan.

Thomas Pärlklo, chef på Blekingepolisens underrättelsetjänst, tycker att länets skolor och kommuner idag bedriver ett bra arbete mot nazsitska organisationer.

Han tror att man lärt sig mycket under åren.

– Det finns en bra mental beredskap när sådana här saker dyker upp och en stor kunskap bland unga människor och bland skolpersonal. Så där tycker jag att det fungerar bra, säger han.

Therese Jacobsson
therese.jacobsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".