Starka känslor efter frisläppandet

Onsdagens besked om att Rödebypappan är släppt på fri fot rör upp känslorna i Rödeby.

Det var under natten till den sjätte oktober som en 15-årig pojke sköts ihjäl och en 16-årig pojke skottskadades på en gård utanför Rödeby, norr om Karlskrona.

Den boende familjen på gården hade en längre tid känt sig trakasserade av flera ungdomar.

Skilda åsikter
Det var under onsdagen som den 50-åringe pappan släpptes från häktet i väntan på att domen ska falla.

Det finns både dem som tycker att den 50-årige pappan gjorde rätt och de som tycker att han gjorde fel och ska straffas hårt för att han dödat en 15-årig pojke.

Svårt att prata om dödskjutningen
Det är tyst i Rödeby, några enstaka bilar kör förbi centrum och några få människor är ute och rastar sina hundar. Och det är också få som vill prata.

Flera av dem som Sveriges Radio Blekinge pratar med tycker att det är så känsligt och känns dubbelt.

– Jag bara hoppas att alla fått sig en funderare och att alla ska respektera varandra och alla ska få vara som de är, så det slipper hända igen, säger Rödebybon Linda Johansson.

Ungdomar hoppas på hårt straff
Lite längre ner mot Rödebyskolan sitter ett ungdomsgäng och pratar. De hänger lite över sina mopeder. De kände den döda 15-åringen och de vet vad de tycker om att 50-åringen nu är släppt från häktet i väntan på att domen ska falla.

En flicka tycker att det var dåligt att pappan släpptes fri och att han borde få ett långt straff.

– Man skjuter inte så mot ungdomar, man skjuter inte över huvudtaget i så fall i luften och inte mot dem, säger en annan vän till den 15-åring som dödades.

 

Karin Norberg
karin.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".