Parfymerade produkter kan göra att man får allergier.

Allergi förhindras genom förändrad kemikalie

Till synes ofarliga kemikalier som finns i till exempel hårfärgningsmedel och parfymerade produkter kan bli allergiframkallande när de kommer i kontakt med huden.

Av en tillräckligt hög dos kan nästan vem som helst utveckla en så kallad kontaktallergi.

Men en avhandling vid Göteborgs universitet visar att det går att förändra de här kemikalierna för att undvika allergi.

Vissa ämnen är inte allergiframkallande i sig själva och kallas ofarliga, men när de kommer i kontakt med huden kan de förändras så att de framkallar en onormal reaktion i immunförsvaret, de orsakar alltså en allergisk reaktion.

För några av de här kemikalierna kan det räcka med små doser för att man ska utveckla en kontaktallergi för resten av livet.

Men i sin avhandling visar Moa Andresen Bergström att det går att förhindra att kemikalierna förändras när de kommer i kontakt med huden. Hon identifierade vilken del av kemikalien som reagerade och enkelt uttryckt så förändrade hon den kemiska strukturen på ett sådant sätt att kemikalien inte kunde omvandlas till en allergiframkallande produkt.

I och med att man kan identifiera de här allergiframkallande ämnena kan tillverkare välja att byta ut det mot något annat ämne eller ta bort det helt, och nu finns ännu ett alternativ, säger avhandlingsförfattaren Moa Andresen Bergström:

– Om den här substansen ändå är viktig att ha med i produkten kan det vara en god idé att förändra den så att man blir av med det allergena strukturelementet, men behåller den önskade effekten som man vill ha hos kemikalien.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".