Glad trots få frågor.

Utbildning och jobb i (s)kuggbudget

På tisdagen presenterade socialdemokraterna sitt förslag till vårbudget i vilken partiet bland annat vill satsa mer på jobben.

På tisdagen presenterade socialdemokraterna sitt förslag till vårbudget.

Socialdemokraten Jan Björkman från Olofström säger att han tycker regeringen har satsat för lite på jobben

Jobb, välfärd och utbildning
I den så kallade skuggbudgeten där oppositionen presenterar hur de hade fört politiken om de hade styrt landet beskriver socialdemokraterna att de vill satsa på jobb, välfärd och utbildning.

– Vi tycker ju att regeringen har gjort för lite när det gäller jobbsatsningarna. Man har glidit på högkonjunkturen, men i övrigt egentligen inte gjort några satsningar utan snarare tvärt om, säger Jan Björkman (s).

– Man har rustat ner när det gäller vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildningen, säger fortsätter han.

Mer utbildningsplatser
Kerstin Haglö som är socialdemokrat från Karlskrona förklarar hur dem istället skulle vilja placera pengarna.

– Vi vill ha fler platser inom högskoleutbildningen, vi vill ha yrkesutbildningar för att just se till att människor har möjlighet att kompetensutveckla sig, att gå vidare och också för att möta företagens och offentliga sektorna behov av folk framöver, säger hon.

– Det är där vi går i stå nu. Nästa år kommer arbetslösheten att öka. Det säger alla, även regeringen, säger Kerstin Haglö (s).

För att markera sitt fokus på utbildning stod på tisdagen några av Blekinges socialdemokrater på Blekinge tekniska högskola i Karlshamn och berättade för intresserade om sin politik.

Svalt intresse från allmänheten
Vår reporter Helena Strömblad som vid lunchtid på tisdagen befann sig där kunde konstatera att intresset var rätt svalt och att det inte var så många besökare.

Jan Björkman trodde att folk kände sig lite försiktiga och hungriga.

– Det frestar på kanske att prata politik så här på lunchen. Man är inställd på att gå till restaurangen och att äta, säger han.

Helena Strömblad
helena.stomblad@sr.se

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".