Morddomen kommer klockan två.
Rödebyrättegången

Domen efter Rödebydramat meddelas

På onsdagen faller domen mot den mordmisstänkta pappan från Rödeby i Karlskrona som dödade en 15-årig pojke och skottskadade en annan pojke allvarligt.

Frågan som tingsrätten måste ta ställning till är om skotten avlossades av en så psykiskt störd och omedveten man, att han borde frias.

Yrkat på fängelse
Eller om det var en kallblodig avrättning och att mannen bör dömas till fängelse.

Chefsåklagaren Tommy Clevenhult har yrkat på tio års fängelse för den 50-åriga mannen.

– Han registrerar så pass att han träffar med alla fyra skotten, varav tre av dem var dödliga eller livshotande. Det går inte att vara sovande om man ska kunna uppnå ett sådant resultat, säger han.

Släpptes i väntan på dom
En fängelsedom kräver dock att pappan förstod vad han gjorde när han sköt mot pojkarna som åkte upp till gården i höstas.

Det är just den förståelsen som flera rättspsykiatriker har vittnat om att han saknade.

De menar att han just då led av en så allvarlig psykiskt störning att han inte förstod vad han gjorde. Det innebär att han inte kan dömas till fängelse.

50-åringen släpptes nyligen ur häktet och har tillbringat sin frihet inom psykiatrin i väntan på den dom som faller på onsdagen.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista