Rödebydomen

Experter välkomnar överklagande

Det är bra att Rödebydomen överklagas till hovrätten. Det anser flera av landets juridiska experter efter att Blekinge tingsrätt på onsdagen frikände 50-åringen som åtalats för att skjutit ihjäl en tonårspojke och skottskadat en annan.  

Fortfarande finns det delar i det invecklade målet som mår bra av att synas närmare, säger Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö.

- Målet som sådant innehåller väldigt många svåra gränsdragningsproblem och rent av klurigheter kan man säga. Det vore närmast oansvarigt från åklagarhåll om man inte skulle se till att få en prövning till stånd också i hovrätten. Minst det, kanske det även finns skäl till en prövning i Högsta domstolen så småningom, säger Sven-Erik Alhem.

Tingsrättens dom, som alltså går ut på att mannen var i ett sådant dåligt psykiskt tillstånd när han sköt att han saknade förmåga att inse konsekvenserna, var väntad enligt experterna.

- I det avseendet kan jag inte se något annat än att de har tillämpat precis det som gäller enligt tidigare avgöranden, säger Per Ole Träskman, professor i straffrätt vid Lunds universitet.

Men som det meddelades på onsdagen kommer domen att överklagas till hovrätten av såväl den skjutne 15-åringens familj som av chefsåklagare Tommy Clevenhult. Det välkomnas av flera experter. Eftersom domen friade mannen från uppsåt har man lite grann missat den juridiska frågan kring nödvärnsrätten och hur långt en person kan gå för att skydda sig mot brottsligt angrepp, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.

- Därmed har ju hela nödvärnsprövningen uteblivit. Ur den synpunkten är det viktigt att det här blir väldigt väl penetrerat och belyst också i högre instans tycker jag, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.

Marcus Eriksson, ekot 
marcus.eriksson@sr.se