Rödebydramat

Rödebyrättegång dyr för tingsrätten

Det rättsliga efterspelet till Rödebydramat har kostat mycket pengar för Blekinge tingsrätt, enligt lagmannen Pia Johansson.

En fortsatt rättegång i hovrätten förläggs därför sannolikt till Malmö.

– Jag vill inte föregripa någonting men jag kan nog säga att vi har inte resurser att hålla ytterligare en förhandling här, utan det får nog ske i Malmö, säger Pia Johansson.

Kostsam rättegång
Rättegångarna efter Rödebydramat där en pojke sköts till döds och en annan pojke skottskadaes allvarligt har kostat tingsrätten mycket pengar.

Pia Johansson säger att om domen överklagas, där alltså tingsrätten friade den mordåtalade 50-åringen från alla anklagelser, så finns det några olika scenarier.

Om åklagare Tommy Clevenhult begär att 50-åringen ska häktas igen så kan hovrätten antingen avslå det eller godkänna det.

Kan omhäktas igen
Beslutar hovrätten att han omhäktas och alltså anser att han med hög misstankegrad kan misstänkas för mord så måste hovrättsförhandligen hållas inom åtta veckor.

Ifall hovrätten inte häktar honom finns inga lagliga krav på när förhandlingen måste hållas, menar Pia Johansson.

– Däremot så är ju detta ett mål som kan rendera till och med livstid. Det är mycket massmedialt uppmärksammat och det är ett brott som är väldigt allvarligt, säger hon.

– Av den anledningen anser jag att målet är av förturskaraktär och under alla omständigheter bör tas så fort som möjligt, säger Pia Johansson.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se