Gemensam strid för F17

Risken för nedläggning av F17 förenar politikerna över blockgränserna.

Kommunalrådet och socialdemokraten JanAnders Palmqvist berättar att han tagit kontakt med Ronnebymoderaten Roger Fredriksson för att få ett möte med försvarsministern.

– Jag tycker vi ska lägga partipolitiskt käbbel åt sidan och sedan ska vi jobba för den saken det gäller, säger JanAnders Palmqvist. 

JanAnders Palmqvist säger att han är orolig, men han har varit med tre vändor tidigare när F17 hotats läggas ner.

– Man får i vart fall den erfarenheten att det lönar sig att komma med saklig information. För det har burit hela vägen fram tidigare. Och det tror jag det gör denna gången också, säger han.

På onsdagen kom beskedet att även F17 utanför Ronneby hotas av nedläggning. Sedan tidigare hotas också sjöstridskompaniet och marinens musikkår. Totalt handlar det om runt 900 personer som berörs av nedläggningshoten.

Imorgon kommer överbefälhavare Håkan Syrén lägga sitt förslag till försvarsministern. Där föreslås F17 utredas för eventuell nedläggning nu när försvaret måste spara för att få ordning på sin ekonomiska kris. Det konkreta förslaget med exakt vilka förband som ska läggas ner presenteras för regeringen i september. I december ska riksdagen ta sitt beslut.

Theresé Forsberg
therese.forsberg@sr.se