Nätverk vill förhindra rasism

De lärare och elever som engagerat sig i nätverket mot rasism i Karlshamn vittnar om att främlingsfientliga och nazistiska åsikter är något som märks dagligen på gymnasieskolan.

Lärare, elever och andra engagerade personer i kommunen vill försöka förhindra en utbredning av nazism och främlingsfientlighet.

Sex lärare och tre elever är idag engagerade i att starta nätverket som planerar aktiviteter i Karslhamn för att möta nazistiska åsikter i samband med nationaldagen.

Syftet med nätverket är att hindra den organisaerade nazismen att få fäste i Karlshamn.

Demonstrataionen i höstas och nazistiska aktiviteter i övriga länet gör tydligt att den organiserade nazismen finns i närheten.

Sara Månsson jobbar som lärare på Vägga gymnasieskola i Karlshamn och hon är en av de drivande bakom nätverket.

Hon säger att skolan inte har inte varit med om att nazistiska organisationer har kommit utifrån för att genomföra kampanjer och sprida propaganda riktad mot eleverna. Vilket flera andra skolor i Blekinge uppgav att man råkat ut för, när Sveriges radio gjorde en kartläggning av nazistiska skolaktiviteter nyligen.

Men något Väggaskolan däremot har problem med är att det finns nazistiska attityder bland elever som går på skolan. Något som hon ofta märker av på lektionerna.

Med det nätverket hoppas Sara Månsson kunna förbygga att den nazism och främlingsfientlighet som finns i Karlshamn utvecklas och blir mer organiserad.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se