Bland annat SAS flyger från Ronneby Flygplats.

Ronneby Flygplats framtid osäker

Om Flygflottiljen F17 i Kallinge läggs ner blir framtiden också osäker för civila Ronneby Flygplats.

Flygplatsen drivs av Luftfartsverket, men ägs av Försvarsmakten som kommer att sälja av sina tillgångar om F17 avvecklas.

Men om Försvarsmakten vill sälja så är Luftfartsverket däremot inte så pigga på att köpa flygplatsen.

– Om man rent ekonomiskt ser på frågan så är det så att Ronneby inte bidrar med ett speciellt starkt positivt resultat, snarare gör man förlust på flygplatsen årligen, säger Olle Sundin som är chef över alla Luftfartsverkets flygplatser utanför Stockholm.

Har köpt flygplatser tidigare
I dagsläget går Ronneby Flygplats med förlust på drygt tio miljoner kronor per år.

I både Ängelholm och Östersund har försvaret tidigare lagt ner flygflottiljer och i båda fallen köpte också Luftfartsverket den civila flygplatsen efter att Försvarsmakten packat sin kappsäck och lämnat orten.

I Ronnebys fall ser däremot Olle Sundin hellre att lokala krafter tar över.

Vill diskutera lösningar
– Det är rimligt att vi har ett samtal med alla parter som har nytta av flygplatsen, som vill utveckla regionen och som vill säkerställa arbetsplatserna där, säger han.

Inte Luftfartsverket, helt enkelt?
– Det kommer inte bara att vara vi. Vi är beredda att diskutera olika lösningar och vi kan tänka oss vara en del av den här lösningen men det är inte så att det ska gå till på samma sätt som det gör idag, säger Olle Sundin.

En av de lokala krafterna, Region Blekinge, har däremot tidigare sagt att man vill att staten fortsätter att subventionera Ronneby Flygplats.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sr.se

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista