Ufo-föreningen höll riksmöte i Blekinge

På lördagen höll föreningen ufo-Sverige, som intresserar sig för oidentifierade flygande föremål, sin riksstämma i Karlskrona.

Samtidigt bjöds också allmänheten in för att se en utställning och höra om de ufo-fenomen som rapporterats från Blekinge.

Anledningen till att ufo-Sverige valde att hålla sin riksstämma i Blekinge är att föreningen under förra sommaren genomförde nära 400 intervjuer om ufo-fenomen i sydöstra Sverige. I Blekinge har 220 fenomen rapporterats till föreningen.

När föreningen gjorde intervjuerna förra sommaren var det ungefär var tionde person i Blekinge som hade sett något märkligt, enligt föreningens ordförande Clas Svahn.

– Blekinge har varit en vit fläck på kartan, vi har 220 rapporter i vårt arkiv vilket är ganska lite. Det finns säker mycket mer här, säger Clas Svahn ordförande i ufo-Sverige.

Även om föreningen är liten med sina 1200 medlemmar så tycker Clas Svahn att intresset för ufo:n hos allmänheten är stort.

Men många har fördomar om vad det handlar om att vara ufo-intresserad. Modeller av flygande tefat och gröna utomjordiska gubbar är visserligen vad många av bilderna på utställningen föreställer, men egentligen handlar det inte om det säger Clas Svahn.

– Det är ju det man hör på tv och i populärkultur. Men för oss handlar det inte om det utan vi går in förutsättningslöst och lyssnar på alla som sett något märkligt. Vi förklarar ungefär 95 procent av alla fall, men det blir kvar 4-5 procent varje år som får beteckningen ufo och som är oidentifierade.

Clas Svahn tycker att det blir mer och mer accepterat att intressera sig för ufo:n.

– Det är enklare idag än när jag började 1974. Idag har vi kontakter med militären och forskarvärlden än vad vi hade då så att det har blivit enklare.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se