Johnny Pettersson Id från Karlskrona stötte på hinder i kommunhuset.

Karlskrona brister i tillgängligheten

Många kommunhus i landet har brister när det gäller tillgängligheten för funktionshindrade. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Det handlar om handikapptoaletter som inte går att använda för en person i rullstol, bristfälliga handikapparkeringsplatser och andra hinder som försvårar för rullstolsburna.

Karlskronas kommunhus är en av platserna i landet som granskats av Sveriges Radios lokala kanaler.

Nödlarm saknades
Där visade det sig omöjligt att komma in på handikapptoaletten med permobil och ingen av de tre undersökta handikapptoaletterna hade rätt mått.

Dessutom var receptionsdisken anpassad för stående och handikapparkeringen höll inte heller rätt mått.

På en av de undersökta toaletterna saknades också nödlarm.

Brister på alla kommunhus
– Uselt. Det är hit man går när man röstar så då ska det väl finnas riktiga toaletter i alla fall, säger Karlskronabon Johnny Pettersson Id.

Sveriges Radio har undersökt 32 kommunhus över hela landet på samma sätt.

Faktum är att alla undersökta kommunhus uppvisade tillgänglighetsbrister i någon form.

Problem för demokratin
Majoriteten av kommunhusen hade bristfälliga handikapparkeringsplatser, toaletter omöjliga att använda för en person i rullstol eller andra hinder för framkomligheten.

– Att man som medborgare inte kan komma in och nyttja sitt kommunhus som andra, det är till nackdel för demokratin, säger Patric Siesing på Antidiskrimineringsbyrån i Blekinge.

– För om de människorna inte kan ta sig dit och framföra klagomål eller vara med och påverka är det ett stort problem, säger han.

Måste åtgärdas inom två år
I Sverige finns ett nationellt mål som säger att samhället ska utformas så att människor med funktionshinder i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet.

Det står också att det handikappolitiska arbetet särskilt inriktas på att identifiera och undanröja hinder för full delaktighet i samhället för människor med funktionshinder.

År 2010 ska alla kommunhus, offentliga miljöer och allmänna transportmedel vara tillgängliga för alla.

Läs mer om granskningen på

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se
I samarbete med SR:s reporternätverk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista