Få plusjobbare får vikariat

Inte ens en av tio plusjobbare i Ronneby kommun får fortsatt vikariat.

I år kommer plusjobben att försvinna men det är bara runt tio av dom 130 som haft plusjobb inom Ronneby kommun som får ett ordinarie vikariat.

Plusjobbaren Ulla Britt Larsson är en av dem som inte får fortsätta.

– Det är verkligen fruktansvärt. Så många människor som de har haft nu och haft sådan nytta av. Jag förstår inte detta, säger hon.

Arbetslös efter sju år
I sju år har Ulla Britt Larsson jobbat på Kallingeskolan samtidigt som hon fått a-kassa. Nu är hon arbetslös.

Totalt rör det sig om ungefär 130 personer som haft en plusjobbstjänst inom Ronneby kommun. Enligt personalchefen Tore Rova på Ronneby kommun så rör det sig om ungefär tio stycken som kommit i fråga för att bli anställda på ett ordinarie vikariat.

Hoppades på vikariat
Ulla Britt Larsson hade hoppats på att få ett vikariat efter alla år som hon jobbat med barnen på skolan.

– Jag trodde ju innerst inne att jag skulle få fortsätta, men det finns ju inga pengar, som vanligt. Man prioriterar ju pengar framför barn och överhuvudtaget folk idag ju, känner jag.

Mona Svensson som är chef på arbetsförmedlingen i Ronneby säger att hon hade hoppats på att fler skulle fått fortsätta sin anställning efter plusjobbet.

Så här svarar Tore Rova på frågan om han tycker det varit en lyckad arbetsmarknadsåtgärd.

– Då får man kanske väga det mot vad syftet med plusjobbsanställningarna var. Det skulle ju vara en tillfällig resursförstärkning i kommunens verksamheter. Och eftersom det var en tidsbegrensning har det ju i det perspektivet varit tillfälligt, säger han.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista